Nationaal Fruitpark Snoeiproject

Franse Bellefleur voor de snoei

Het Nationaal Fruitpark beschikt over een prachtige collectieboomgaard met ca. 500 fruitbomen en struiken waarvan velen als hoog- en halfstam.

Een fruitboom is een cultuurgewas. Dit betekend dat deze bomen jaarlijks onderhoud nodig hebben.
Een belangrijk deel van dit onderhoud is het snoeien. Het snoeien van fruitbomen is niet moeilijk maar moet wel op een specifieke manier gedaan worden.

Maar.... iedere hoogstamsnoeier heeft hier een eigen visie op welke vaak gebaseerd is op ervaringen uit het verleden.

Het snoeiproject
Eén van de projecten van Nationaal Fruitpark, is het vergelijken van snoeimethoden van hoogstam vruchtbomen. Dit is een uniek project want nog niet eerder is dit vastgelegd en ter vergelijking omschreven. Om tot een goede vergelijking te kunnen komen, hebben wij de, in onze ogen, toonaangevende hoogstamsnoeiers van Nederland bereid gevonden hun kennis en toepassingen met een groot publiek te delen.

Het doel
Het belangrijkste doel is het laten zien en daarbij omschrijven, ondersteund met foto’s, van de verschillende snoeimethoden en de verkregen boomvormen. Zo kunnen dan, over enkele jaren, de mensen kiezen uit een bepaalde boomvorm en hierover informatie verkrijgen om tot deze vorm te komen. Ook worden op deze manier de verschillende methoden goed vastgelegd voor de toekomst.

Zelf aan de slag
Natuurlijk wilt u zelf uw bomen ook goed onderhouden, daarom raden wij u het handboek "Fruitteelt voor Iedereen" aan waar alles stap voor stap en duidelijk wordt omschreven.

Het boek is maar € 22,50 en bestellen kan eenvoudig door een e-mail te versturen naar info@fruitpark.nl onder vermelding van:

  • Uw naam
  • Uw adresgegevens
  • Uw telefoonnummer
  • en vermelding "Fruitteelt voor iedereen"

U ontvangt na controle een bevestigings- email met betaallink. Na betaling wordt het z.s.m. verzonden.

Fruitteelt voor iedereen

Joke van den Ban

Wie ben ik

Ik ben opgegroeid in de stad. Land-,  tuinbouw en natuur hadden wel al vroeg mijn interesse.  Pas (tijdens en) na mijn studie in Wageningen ben ik in de fruitteelt terecht gekomen. Het snoeien en verzorgen van fruitgewassen heb ik dus niet met de paplepel mee gekregen. Door goed te kijken naar de gewassen, op verscheidene plaatsen in het fruit te werken en er veel over te lezen heb ik me de kennis eigen gemaakt.

Nu beheer ik een hoogstamboomgaard in Werkhoven. Verder snoei ik op veel plaatsen, voornamelijk voor particulieren. Ik snoei ook regelmatig samen met andere (hoogstam-) snoeiers wat leidt tot interessante discussies. Naast appel- en perenbomen snoei ik allerlei andere fruitsoorten, zoals kiwi’s, vijgen, moerbeien, perziken enz.

Verder geef ik regelmatig cursussen in teelt (en snoei) van fruitgewassen.

Contactgegevens: info@mappelle.nl

Ga naar mijn andere pagina's
joke_van_de_ban

Wouter den Boer

Wie ben ik

Nadat ik rond 1998 van de agrarische hogeschool afkwam, had ik nog geen idee over mijn verdere loopbaan. Mijn eerste baantje was een tijdelijk project bij Landschapsbeheer Zuid-Holland, waarbij ik hoogstamboomgaarden in de provincie in kaart bracht. Tot dan toe wist ik eigenlijk weinig van hoogstamfruitbomen. Otto Vloedgraven, die hier op het fruitpark ook een snoeiproject heeft, was toen mijn begeleider. Om meer over hoogstamfruitbomen te leren, stuurde hij mij naar een hoogstambrigade in de Vijfheerenlanden. Deze club met voornamelijk gepensioneerde mannen onderhield oude hoogstamboomgaarden onder leiding van wijlen Gerrit Streefkerk, of ‘Ome Gerrit’, zoals hij in de streek nog altijd bekend is. Deze man, die toen al over de 80 was, zette twee ladders in een oude goudreinet. Hij gaf mij een klapzaagje en een snoeischaar, klom zelf op de ene ladder en zei: ‘klim jij maar op de andere ladder en doe mij maar na’. Hij liet me lekker snoeien en stuurde mij waar het nodig was bij. Maar bovenal vertelde hij prachtige verhalen over de rijkdom die zo’n hoogstamboomgaard bezit. Over de natuurwaarde, het belang van de bloesem en het fruit, de rijke historie en het ambacht van het snoeien. Dit heeft mij zo sterk geïnspireerd, dat ik me nu al 20 jaar professioneel bezighoud met hoogstam- en leifruit.

Ga naar mijn andere pagina's
Wouter-den-Boer

Sienis Geurts

Wie ben ik

Geboren in 1963 en opgegroeid op de Lede in Kesteren, een wijk welke ingesloten werd door grote hoogstam boomgaarden met klinkende namen als “De Hoge Wei” en de “Holle Bongerd”, prachtige grote hoogstam boomgaarden die nu al lang verdwenen zijn.

Op mijn 14e ging ik op zaterdagen en in vakanties al met mijn vader mee fruit plukken in de hoogstamboomgaarden van de familie van Capel in Kesteren en al snel begon ik met mijn eerste snoeiwerk.

Op mijn 16e ben ik gaan werken bij een fruitteeltbedrijf in Kesteren en op mijn 21e besloot ik mijn eigen bedrijf te starten en zelf hoogstamfruit te gaan telen en daarnaast, voor andere mensen hoogstam fruitbomen te gaan snoeien.

Door het verloop van jaren is thans het telen van fruit voor mij beperkt tot een paar hectaren maar is de tak van mijn bedrijf op het gebied van snoeien en beheren van hoogstamfruitbomen uitgegroeid tot de belangrijkstebedrijfsactiviteit.

Samen met de medewerkers van mijn bedrijf Betuwshoogstamfruit snoeien wij enkele duizenden oude en jonge hoogstam fruitbomen per jaar en planten wij jonge en oude hoogstam fruitbomen aan.
Tot de opdrachtgevers van Betuwshoogstamfruit behoren vele particulieren door half Nederland heen maar ook instanties als Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland, de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer “Lingestreek” en een aantal gemeenten in en om het Rivierengebied, waaronder de gemeenten Buren en Nijmegen.

Ook organiseren wij diverse cursussen op het gebied van snoeien en geef ik voor o.a. het IPC Groen, Steunpunt Hoogstamfruit, Nationaal Fruitpark Ochten en Helicon snoeicursussen.

Ga naar mijn andere pagina's
sienis_geurts

Walter den Hollander

Wie ben ik

Ga naar mijn andere pagina's
walter_den_hollander

Otto Vloedgraven

Wie ben ik

Ik ben Otto Vloedgraven, bij de start van het Fruitpark 50 jaar geworden, en sinds de zeventiger jaren al bezig met hoogstamfruit. Dat begon door het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen die mijn ouders aanplantten. Ik ging me meer met hoogstamfruitbomen bezig houden toen ik in 1991 bij Landschapsbeheer Zuid-Holland ging werken. Ik hielp mee de cursussen hoogstamfruit organiseren en uitvoeren. Verder ging ik ook hier en daar bij kennissen, vrienden en familie hoogstamfruitbomen snoeien. Ik vond het werken met hoogstamfruit steeds leuker en kon in 1998 gaan werken voor het Project Hoogstamfruit Rivierenland.
De afgelopen 10 jaar ben ik als zzp’er actief geweest op een aantal plaatsen als landschapscoördinator en snoeide ik in de wintermaanden 2-3 dagen per week bij veel particulieren in o.a. het Groene Hart, in oostelijk Utrecht en in Gelderland. Ook heb ik 8 jaar de cursus Hoogstamfruit voor Landschapsbeheer Utrecht verzorgd en geef ik in diverse gemeenten cursussen voor particulieren en vrijwilligers en verzorg snoei-instructies voor bedrijven en groepen.

Uit al die kennis en ervaringen heb ik geprobeerd een methode van vormsnoei te maken, die praktisch en bruikbaar is voor mensen die hoogstamfruitbomen willen opbouwen.

Meer informatie kunt u krijgen via: o.vloedgraven@upcmail.nl

Ga naar mijn andere pagina's
OV-Otto-Vloedgraven

Jan Freriks

Wie ben ik

Jan Freriks is vooral bekend van zijn prachtige boeken, welke over het opkweken en verzorgen van fruitbomen en planten gaan. Bekende werken zijn o.a. "Hovenierskunst" en "Fruitteelt voor iedereen".

Zijn specialiteit is leibomen, welke hij dan ook in het park onder zijn hoede heeft, het betreft vooralsnog 4 U-vormen van de rassen: Charneux, Comptesse de Paris en Soldat Laboureur. En een berceau met de rassen Conference, Doyenne du Comice, Verdi en Bonne Louise. Dit zijn geen rassen welke de voorkeur hebben bij Jan, maar wij hebben gemeend hiermee aan te tonen dat ook de moderne rassen geschikt zijn als leifruit.

Van de oprichters:
Helaas heeft Jan zijn werkzaamheden en adviserende rol op ons Fruitpark moeten stoppen in verband met zijn leeftijd.

We mogen terug kijken op een langdurige leerzame en  prettige samenwerking, ook voordat het Fruitpark was opgericht.

Jan, heel hartelijk dank voor je inspirende bijdrage.

Marieka en Floor peters

Ga naar mijn andere pagina's
jan_freriks

Gert Snel

Wie ben ik

Mijn naam is Gert Snel, geboren in 1945 te Huizen. Opgegroeid in de vruchtboomkwekerij van mijn vader. Na verschillende opleidingen heb ik in 1972 het bedrijf van mijn vader overgenomen.  Wij kweekte veel bomen voor de handel. Vanaf 1999 zijn wij verder gegaan met alleen het kweken van half en hoogstammen in oude rassen. De bomen werden door ons zelf vermeerderd en op gekweekt. Vanaf het begin runde ik ons bedrijf samen met mijn vrouw Betty.

Mijn werkzaamheden bestonden uit het kweken van de bomen, en de verkoop. De verkoop deden wij altijd samen.

Het is een prachtig beroep , om te zien hoe de bomen groeien en vruchten dragen,

Wij mogen gerust zeggen, wij hadden een kleine unieke kwekerij, gelegen aan de rand van de vesting stad Naarden.

Van de oprichters:
Helaas zijn Gert en Betty door gezondheidsredenen  genoodzaakt geweest te stoppen met dit mooie project.

We mogen terug kijken op een langdurige zeer prettige samenwerking, ook voordat het Fruitpark was opgericht.
Gert en Betty, heel hartelijk dank voor jullie fantastische bijdrage.

Marieka en Floor Peters

Ga naar mijn andere pagina's
gert_snel

Peer Stevens

Wie ben ik

Als Peter gestart, is het , ooit in Brabant Peer geworden.
Dat deze naamsverandering zo toepasselijk zou blijken, had ik toen niet gedacht.
Hoewel ik als jongetje al voortdurend aan het klauteren was in het kleine boomgaardje, dat in onze tuin stond.
In de loop der jaren werd ik steeds meer een natuur-, bossen- en bomenmens.

Geschiedenis van mijn hoogstamactiviteiten :

M’n bemoeienis met hoogstamfruitbomen dateert van zo’n 25 jaar geleden, toen ik op een ‘dag van het landschap’ een workshop hoogstamfruitbomen-snoei volgde.

Ik belandde in een vrijwilligersgroepje dat de betreffende boomgaard verder ging opknappen en beheren. Al snel snoeide ik met een maatje her en der verwaarloosde boomgaarden rond Nijmegen en zo nu en dan volgden we een cursusdag, meestal bij Bernard Witteveen. Toen de belangstelling eenmaal echt wortel schoot, volgde een uitgebreide scholing over alles wat met hoogstammen te maken, een opleiding die in samenwerking met het AOC Houten werd aangeboden.

Jaren later en inmiddels verhuisd naar de Betuwe, ben ik bedrijfsmatig met hoogstamboomgaarden aan de slag gegaan.

Van de oprichters:
Helaas is Peer door gezondheidsredenen  genoodzaakt geweest te stoppen met dit project.

Peer was bijzonder inspirerend en mede door hem is het park volledig ecologisch ingericht.
We kijken terug op een bijzondere en zeer prettige samenwerking, ook voordat het Fruitpark was opgericht.

Peer, heel hartelijk dank voor je geweldige inzet en bijdrage.

Marieka en Floor peters

Ga naar mijn andere pagina's
peer_stevens

NIEUWE BLOGBERICHTEN